Nieuws

Verslag | European Respiratory Society (ERS) Congres Madrid

2 oktober, 2019

Van 28-9 tot 2-10-2019 vond het jaarlijkse European Respiratory Society (ERS) congres plaats in Madrid. Op dit congres komen ieder jaar deskundigen op het gebied van longziekten vanuit de hele wereld bij elkaar. De laatste wetenschappelijke inzichten rondom het voorkomen, de diagnostiek en de behandeling van longziekten worden hier besproken en bediscussieerd. 

Smart shirt
Ook dit jaar werden er op het ERS congres veel interessante en verrassende wetenschappelijke presentaties gegeven over de laatste inzichten rondom longziekten. Zo presenteerden enkele onderzoekers een ‘smart shirt’ die de bewegingen van de buik en borstkas kan meten. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het smart shirt op die manier de longfunctie van patiënten accuraat kan meten. Daardoor zou dit shirt in de toekomst mogelijk gebruikt kunnen worden om de ademhaling van bijvoorbeeld COPD patiënten op afstand te monitoren.

Aandacht voor eHealth 
Op dit ERS congres werd ook in diverse presentaties aandacht besteed aan eHealth, onder andere door onderzoekers van NeLL. Hun onderzoeken zijn voornamelijk gericht op moderne en digitale begeleiding van mensen met een chronische longziekte, zoals astma en COPD. Zo presenteerden Esther Talboom-Kamp, Marije Holstege, Niels Chavannes and Marise Kasteleyn de resultaten van hun onderzoek naar het eHealth platform e-Vita COPD. Dit onderzoek richt zich op het effect van het gebruik van e-Vita COPD op de kwaliteit van leven van COPD patiënten. Amanda van Buul en Marise Kasteleyn presenteerden daarnaast beiden hun onderzoek in de sessie “Innovations in primary care assessment and management”. Bovendien vertelde Persijn Honkoop in de sessie “Management of airway diseases in primary care” over de mogelijkheden voor een gepersonaliseerde behandeling van astma door het gebruik van de FeNO-meter. 


Overigens komt er binnen de ERS steeds meer aandacht voor eHealth en mHealth toepassingen. Er is daarom dit jaar ook een speciale afdeling opgericht die zich bezig zal houden met nieuwe eHealth en mHealth toepassingen voor longziekten.

 

 

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.