Nieuws

TV | Charlotte Poot vertelt bevlogen over Hospital Hero in RTL Koffietijd voor Project Glimlach

15 december, 2021

Zaterdag 11 december ging de actieweek van RTL Project Glimlach van start. Een week waarin verschillende programma’s, kanalen en gezichten van RTL oproepen geld te doneren voor Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met de opbrengst wil de stichting onderzoek en projecten mogelijk maken, die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij 380.000 kinderen die jaarlijks in een van de zeven aangesloten kinderziekenhuizen in Nederland worden behandeld.

Hospital Hero app

Charlotte Poot, onderzoeker bij NeLL, schoof op 15 december aan bij  Koffietijd en vertelt  bevlogen over de Hospital Hero app. Hospital Hero is ontwikkeld om kinderen die het ziekenhuis bezoeken voor een bloedafname minder stress/angst te laten ervaren. Hospital Hero richt zich op chronische zieke kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar die regelmatig het ziekenhuis bezoeken. Met behulp van gaming en augmented reality wordt de veilige thuissituatie verbonden aan de ziekenhuisomgeving en biedt de app o.a. afleiding. Het kind ervaart zo minder stress voorafgaand aan, tijdens en na een behandeling in het ziekenhuis.

Charlotte: "Kinderen kunnen bijvoorbeeld samen met hun ouders via augmented reality op zoek gaan naar verstopte dieren in verschillende ruimtes, zoals in de wachtruimte, bij het meten en wegen en bij het bloedprikken. Je kruipt in de fantasiewereld van de kinderen en haalt zo het medische randje van het ziekenhuisbezoek af." Het valt haar op hoe ontspannen kinderen hierdoor de behandeling ingaan.

Zo vertelt  Charlotte ook dat de kracht van de app is dat deze is dat het ontwikkeld is vanuit de werkvloer, waardoor deze naadloos aansluit op de belevingswereld van de jonge patiënten. 

Lees hier meer over de Hospital Hero app.
Lees hier ook het interview op de NeLL website over de het ontstaan van Hospital Hero met de intiatiators van de app; kinderverpleegkundigen Veronique van Noort en Nicole Donkel.

Over RTL Project Glimlach 
RTL Project Glimlach is een inzamelingsactie waar RTL zijn platforms, presentatoren en merken inzet om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het goede doel van dit jaar is Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met de opbrengst van RTL Project Glimlach wil de stichting onderzoek en projecten mogelijk maken, die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij 380.000 kinderen die jaarlijks in een van de 7 aangesloten kinderziekenhuizen in Nederland worden behandeld. 

Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje

Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje is een nieuwe samenwerking tussen de fondsenwervende stichtingen van zeven toonaangevende kinderziekenhuizen met een koninklijke naam: Het Amalia Kinderziekenhuis, Het Beatrix Kinderziekenhuis, Het Emma Kinderziekenhuis, Het Prinses Máxima Centrum, Het Sophia Kinderziekenhuis, Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Willem- Alexander Kinderziekenhuis. Voor bijzondere gemeenschappelijke projecten komen zij samen in actie. Omdat zij samen, naast hun bestaande activiteiten, nóg meer kunnen bereiken voor diegenen waar het allemaal om draait; ernstig zieke kinderen die specialistische en intensieve zorg nodig hebben. Het eerste waar zij zich, samen met RTL Project Glimlach, voor inzetten is onderzoek en projecten die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij 380.000 kinderen die jaarlijks in een van de kinderziekenhuizen worden behandeld in Nederland.

Ondermeer RTL Boulevard, Koffietijd en gezichten als o.a. Beau van Erven Dorens, Eva Jinek, Robert ten Brink en Carlo Boszhard in actie. Ook Nicolette van Dam, ambassadrice van Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje, zet zich in. Vanaf 11 december worden objecten geveild afkomstig van verschillende presentatoren via rtl.nl/projectglimlach. De volledige opbrengst hiervan gaat naar Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Ook zal Eva Jinek éénmalig ‘Jinek Junior’. Eva ontvangt kinderen die ernstig ziek zijn en vertellen over hun ziekte, maar ook over hun positieve kijk op het leven. Ook spreekt ze met de ouders en zorgpersoneel, over onder meer het belang van angstvrij behandelen. ‘Jinek Junior’ is vanaf 13 december te zien bij Videoland. Voor kinderen die de kerstdagen in een van de aangesloten kinderziekenhuizen door moeten brengen, zijn klassen van basisscholen en kijkers opgeroepen om kaarten of een tekening te sturen naar de zieke kinderen, om zo een glimlach op hun gezicht te toveren.  

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.