Projecten

Hospital Hero

Op 11 oktober deed de Hospital Hero app zijn intrede op de vernieuwde polikliniek van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. De applicatie is gemaakt voor kinderen om de ervaring van een ziekenhuisbezoek positiever te maken.

De app Hospital Hero is ontwikkeld om kinderen die het ziekenhuis bezoeken voor een bloedafname minder stress/angst te laten ervaren.

Hospital Hero richt zich op chronische zieke kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar die regelmatig het ziekenhuis bezoeken. Met behulp van gaming en augmented reality wordt de veilige thuissituatie verbonden aan de ziekenhuisomgeving en biedt de app o.a. afleiding. Het kind ervaart zo minder stress voorafgaand aan, tijdens en na een behandeling in het ziekenhuis. Kinderen kunnen bijvoorbeeld samen met hun ouders via augmented reality op zoek gaan naar verstopte dieren. 

Hospital Hero is ontwikkeld voor bloedafname procedures, maar zal op den duur worden doorontwikkeld en ingezet worden bij andere behandelingen die kinderen in de eerste en/of tweedelijns zorg ondergaan. 

 

Het ontstaan van Hospital Hero
Hospital Hero is bedacht in 2017 door twee kinderverpleegkundige van het LUMC nadat zij keer op keer merkte dat ondanks alle afleiding, motiverende strategieën en inspanningen, kinderen voorafgaand aan en het ziekenhuisbezoek veel stress en spanningen ervaren. 

Dit idee werd bekroond met de beste innovatie tijdens Dutch Hacking Health in 2017 en leidde tot de verdere uitwerking in samenwerking met Naturalis, Zooma, leden van het academisch team en NeLL. 

 

Co-creatie met kritische gebruikers
Het project wordt ondersteunt door een klankbordgroep en projectgroep waar zowel kinderen/ ouders en zorgprofessionals in meedenken bij de ontwikkeling van de app.

Daarnaast is de ‘reis’ die kinderen doormaken bij een bloedafname in kaart gebracht tijdens een co-creatiesessie met verpleegkundige, ervaringsdeskundige en experts onder leiding van een Social Designer. 

De co-creaties sessie met alle stakeholder heeft geleid tot interessante inzichten die zijn vertaald naar een prototype gericht op de voorbereiding, afleiding en informatievoorziening. 

Het prototype is getest met kinderen en ouders. Kinderen ervaren de afleiding in het ziekenhuis als positief en zijn enthousiast over het gebruik van de Hospital Hero app. Dit verminderd de spanning in het ziekenhuis.


Momenteel wordt het prototype verder ontwikkeld door de app ontwikkelaars Zooma. Naar verwachting zal een werkende eerste app versie in juni/juli 2020 worden opgeleverd.


De ontwikkeling van Hospital Hero wordt mede mogelijk gemaakt door

: Designscapes EU, Naturalis, Zooma, LUMC, ICT4Free en Annet Bruil.

Participanten
Organisaties

Contact

charlotte  poot

Charlotte Poot

Promovendus eHealth, project directeur Hospital Hero
Status

Lopend