Projecten

Zo-Dichtbij

Zo-Dichtbij is dé digitale wegwijzer die helpt zo lang mogelijk comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. De sociale innovatie beoogt een kantelbeweging in te zetten in het domein van wonen, zorg en welzijn. 

Nederland telt meer dan 7 miljoen minder redzame mensen. Wie geluk heeft wordt ondersteund door één van de circa 4,5 miljoen mantelzorgers. De komende jaren stijgt het aantal hulpbehoevenden, terwijl het aantal helpenden daalt. Hoe zorgen we ervoor dat de mantelzorgers en degenen voor wie ze zorgen een goede nachtrust krijgen?

Zo-Dichtbij is dé digitale wegwijzer die helpt zo lang mogelijk comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. De sociale innovatie beoogt een kantelbeweging in te zetten in het domein van wonen, zorg en welzijn.

Op het platform kan, naast het ontvangen van specifieke adviezen voor producten en diensten op pantoffelafstand, gebruik worden gemaakt van een persoonlijke digitale ‘kluis’. Dankzij de vraagverheldering op het platform ontstaat een overzicht van de individuele behoeftes van gebruikers. Naast deze inzichten kan in de beveiligde omgeving persoonlijke (medische) data worden opgeslagen en worden gedeeld met diegenen aan wie de gebruiker toestemming verleent. Zo kunnen mensen worden ondersteund die (tijdelijk) de regie kwijt zijn of dreigen te raken.

Het doel van Zo-Dichtbij is om te komen tot zelfregie waarbij de nadruk ligt op eigenaarschap van informatie. Het streven is om het digitale platform binnen twee jaar als publiek/private samenwerking aan te kunnen bieden in heel Nederland.

Om Zo-Dichtbij als sociale innovatie te kunnen realiseren is in 2015 een proeftuin opgezet met Stichting Zo-Dichtbij, TU Delft, Vodafone Ziggo, IBM, Oracle, UL, KPMG, Talenter, Medrecord, West-IT en ZonMw. Daarnaast zijn ouderen, mantelzorgers, patiënten en gemeentes betrokken bij de ontwikkeling van Zo-Dichtbij. In 2018 is de proeftuin uitgebreid met partijen als Kennr, Mensken, Duxxie, Anne4Care en Avanade. Elke partij draagt op een of andere manier bij aan de Stichting door geld en/of uren beschikbaar te stellen voor het project. Daarnaast is onderzoek op en rondom Zo-Dichtbij ingebed bij diverse (hoge)scholen en universiteiten. 

Contact

dr. w.j.w.  keijzer-broers

Dr. W.J.W. Keijzer-Broers

MBA
Status

NeLL ondersteund