Projecten

ReMIND

Een revalidatie-app die hersentumorpatiënten helpt het ‘gewone’ leven weer op te pakken. 

Vergeetachtigheid, moeite met concentreren. Veel hersentumorpatiënten hebben ook na de behandeling van de tumor moeite hun gezinsleven of werk weer op te pakken. Om ze op weg te helpen is de ReMIND-app ontwikkeld, een initiatief van NeLL-onderzoeker Petra Hoogendoorn en neuropsycholoog Karin Gehring.

ReMIND geeft in de vorm van korte filmpjes, luisterbestanden en tekst informatie over hoe concentratie, geheugen en planning van het brein werken. Ook biedt de app handvatten en oefenstof om patiënten ‘de gewone dingen’ weer te kunnen laten doen. Strategieën of trucjes die je kunt gebruiken om weer zo goed mogelijk te functioneren, thuis en op het werk.

ReMIND wordt aangeboden op een iPad. Naast de handvatten die geboden worden bestaat het programma uit een game, die fungeert als concentratietraining. Tijdens deze game bestuurt de patiënt een auto. Op verkeersborden waar de auto voorbij rijdt staan opdrachten voor de patiënt, bijvoorbeeld letters die samen een woord vormen herkennen. De patiënt krijgt bij het maken van de opdrachten steeds meer afleidende elementen, bijvoorbeeld het geluid van de radio en bewegende ruitenwissers. 

Een pilotonderzoek met de app onder vijftien hersentumorpatiënten in samenwerking met de universiteit van Tilburg is succesvol afgerond: 85 procent beoordeelde het programma als goed. Een grotere gerandomiseerde studie is bijna afgerond. De University of California San Francisco doet onderzoek met een Engelse versie van ReMIND.

Vanaf april start een proef in de praktijk. Acht patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg) en het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) gaan drie maanden na de operatie thuis in hun eigen tempo met de ReMIND-app aan de slag, onder begeleiding van verpleegkundig specialisten. Na de zomer volgt een evaluatie. Het is de bedoeling dat de app dan ook in andere ziekenhuizen in het land gebruikt gaat worden.

Participanten

Contact

petra  hoogendoorn

Petra Hoogendoorn

ISO Expert Health App Assessment - Onderzoeker
Status

Afgerond