Onderzoek naar digitale gezondheidsvaardigheden

Met de komst van technologieën zoals apps, patiëntenportalen, sensoren en wearables wordt de zorg steeds digitaler. Helaas blijken veel van dit soort nieuwe technologieën niet geschikt voor iedereen. Dat komt onder andere doordat ze onvoldoende aansluiten bij de vaardigheden die nodig zijn om goed met eHealth om te gaan of omdat het gebruik en/of het nut niet ervan niet volledig wordt begrepen.
Het onderzoek gaat over een vragenlijst om vaardigheden bij het gebruik van digitale technologieën voor gezondheid te bepalen. Deze vaardigheden worden ook wel digitale gezondheidsvaardigheden genoemd (in het Engels eHealth Literacy). Deze vragenlijst is een Nederlandse vertaling van de Engelse eHealth Literacy Questionnaire (eHLQ). In dit onderzoek zullen we onderzoeken of de betekenis van de Nederlandse vragen hetzelfde is als de oorspronkelijke versie.
Dit doen we door middel van 'cognitief interviewen'. Tijdens deze interview methode worden deelnemers gevraagd de vragenlijst in te vullen en daarbij hardop hun gedachtes uit te spreken. Er zijn vijftien tot twintig mensen nodig om de vragenlijst goed te testen.
Vervolgens wordt met een team van deskundige op het gebied van eHealth, vragenlijsten ontwikkeling, vertalers en ontwikkelaars van de eHLQ de uitkomsten geanalyseerd en verwerkt in een uiteindelijke Nederlandse versie van de eHLQ. De Nederlandse eHLQ wordt in het najaar van 2019 verwacht.
Dit onderzoek is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL). Het onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd door het LUMC.
Participanten

Prof. Dr. Niels Chavannes
Hoogleraar Huisartsgeneeskunde (LUMC)