Projecten

Grip op pijn

Contact

dr. Rosalie van der Vaart

Ideeën

Heb of ken jij iemand met een goed eHealth-idee?

Deel het met ons

Bij veel patiënten met chronische pijnklachten biedt een medische oplossing vaak geen of onvoldoende uitkomst. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan mensen met een somatische aandoeningen helpen.

Tags

Resultaten laten zien dat patiënten na het volgen van CGTminder pijn ervaren, beter kunnen omgaan met de pijn en minder lichamelijke beperking ondervinden. Het voornaamste doel van CGT bij pijn is het functioneren van de patiënt, ondanks de pijn, zoveel mogelijk te herstellen of te optimaliseren en de impact van de pijn op het dagelijks leven te verminderen.

‘Grip op pijn’ is een zelfmanagement programma waarmee online CGT wordt aangeboden. Dit programma wordt ondersteund door een medisch psycholoog. ‘Grip op pijn’ is erop gericht patiënten zo optimaal mogelijk om te leren gaan met pijn en de gevolgen van chronische of langdurige pijnklachten op het dagelijks leven.

Alle patiënten met chronische of langdurige pijnklachten die aanpassingsproblematiek ervaren kunnen baat hebben bij Grip op pijn. Momenteel wordt het programma in het LUMC toegepast op de afdelingen Reumatologie en Neurologie.

Met dit project wordt op een innovatieve manier zelfmanagementondersteuning bij chronische pijn aangeboden, waardoor het behandelaanbod binnen de betrokken afdelingen completer en patiëntgerichter wordt. Op termijn kan de online behandeling breder worden ingezet voor patiënten met diverse chronische somatische klachten waarbij zelfmanagement een belangrijke rol speelt.

Grip op pijn is gebaseerd op evidence-based CGT methoden voor somatische aandoeningen.