Projecten

Flexdokters

De huisartsenzorg staat onder druk door een toenemende zorgvraag en een afnemende beschikbaarheid van huisartsen in krimpgebieden en stedelijke gebieden. eHealth wordt gezien als mogelijke methode om bereikbaarheid van de zorg te verbeteren. De huisartsenpraktijk Westerdokters maakt gebruik van eHealth in hun praktijk, zoals online afspraken maken, chatten met de huisarts, online chronische medicatie bestellen en consulten op afstand via telefoon. Om dit concept in de toekomst breder te kunnen toepassen, om zo de druk op de huisartsenzorg weg te nemen, is bewijslast essentieel. Daarom is dit project gestart.

Aanleiding van het onderzoek
De huisartsenzorg staat onder druk door een toenemende zorgvraag en een afnemend aantal huisartsen. Dit probleem doet zich versneld voor in krimpgebieden en in stedelijke gebieden. Zorgverzekeraars worden daarmee geraakt in hun zorgplicht, zij hebben namelijk de plicht om toegankelijke zorg te bieden voor alle verzekerden.  eHealth wordt gezien als ondersteunend middel om druk weg te nemen bij de huisartsenzorg. In dit geval wordt eHealth gezien als het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën. 

Innovatieve, digitale werkwijze
Deze werkwijze wordt gekenmerkt door het gebruik van eHealth in de praktijk. Communicatie met de praktijk loopt via een webapplicatie, hier kunnen patiënten zelf afspraken maken, chatten of chronische pijnmedicatie bestellen. Ook hebben patiënten gedeeltelijk toegang tot hun medische dossier. De huisartsenpraktijk ‘Westerdokters’ in Amsterdam wordt goed beoordeeld op Zorgkaart Nederland. Bij een consult op afstand (telefonisch) krijgt de patiënt altijd een arts aan de telefoon, waardoor vragen vaak direct aan de telefoon kunnen worden afgehandeld. Verder zijn consulten altijd op afspraak, waardoor er geen wachttijden zijn. Door deze efficiënte manier van werken is er meer tijd tijdens de fysieke consulten. 

Het doel van het onderzoek
Om deze innovatieve, digitale werkwijze in de toekomst mogelijk breder te kunnen toepassen, om zo de druk op de huisartsenzorg weg te nemen, is bewijslast essentieel. Het algemene doel van het onderzoek is daarom om te onderzoeken wat het effect is van deze werkwijze op zorggebruik, zorgkosten in kaart te brengen en om ervaringen van patiënten en zorgverleners te inventariseren.

De opzet van het onderzoek
Het onderzoek zal plaatsvinden in drie huisartspraktijken die werken of recent zijn gestart met deze werkwijze. Om het effect van deze werkwijze op zorggebruik en kosten in kaart te brengen, zal gebruik worden gemaakt van data van de patiënten (18+)  van deze drie praktijken, die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. De data over zorggebruik en kosten zijn in het voorjaar van 2021 compleet.

Om de ervaringen rondom deze werkwijze in kaart te brengen worden er vragenlijsten afgenomen en focusgroepen gehouden met patiënten, en diepte-interviews met zorgprofessionals. Het streven is om ongeveer 150 patiënten de vragenlijst in te laten vullen, om 4-6 focusgroepen te houden met 6-8 participanten en om minstens 1 professional te interviewen per praktijk. De vragenlijsten, interviews en focusgroepen zullen dit najaar worden afgenomen.

De wetenschappelijke evaluatie wordt uitgevoerd door de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) in samenwerking met Zilveren Kruis.

Participanten

Contact

anke  versluis

Anke Versluis

Assistant professor
Status

Afgerond