Projecten

FitKnip

De vraag naar eHealth onder consumenten komt onvoldoende op gang. FitKnip is ontwikkeld om alle Nederlanders te motiveren gezonde leefstijlkeuzes te maken waarbij zij worden ondersteund door eHealth-toepassingen. Gebruikers van FitKnip ontvangen een digitaal en persoonlijk vitaliteitstegoed. Hiermee kunnen ze zelf een selectie van betrouwbare gezondheids- en welzijn bevorderende digitale toepassingen aanschaffen. Het beoogde effect op de lange termijn is een gezondere maatschappij door middel van begeleiding bij het maken van gezonde leefstijl keuzes.

Aanleiding van experiment
De vraag naar eHealth onder consumenten komt onvoldoende op gang. Reden hiervoor is onder andere dat mensen zich nog weinig bewust zijn van wat eHealth hen kan bieden, ook of juist als je niet ziek bent. Daarnaast worden veel toepassingen niet afgestemd op de eindgebruiker waardoor de app de eigenlijke doelgroep niet of nauwelijks bereikt. Ook is er veel betaalde eHealth beschikbaar waar mensen onvoldoende toegang toe hebben.

De tool
FitKnip is ontwikkeld om alle Nederlanders te motiveren gezonde leefstijlkeuzes te maken waarbij zij worden ondersteund door eHealth-toepassingen. Gebruikers van FitKnip ontvangen een digitaal en persoonlijk vitaliteitstegoed. Hiermee kunnen ze zelf een selectie van betrouwbare digitale toepassingen aanschaffen, welke hen helpen hun gezondheid en gevoel van welzijn te verbeteren.

Het doel van het experiment
De bedoeling is om te komen tot een model wat mensen helpt te investeren in gezondheid in plaats van zorg. FitKnip kan een platform zijn waarmee de bewustwording van het nut van (preventieve) eHealth onder consumenten wordt verhoogd en het gebruik wordt vergemakkelijkt.

Het beoogde effect op de langere termijn
Preventie door middel van begeleiding bij het maken van gezonde leefstijl keuzes, zorgt op de langere termijn voor een gezondere maatschappij, waardoor de druk op de overvolle praktijken en poli’s afneemt, zorgkosten worden bespaard en verzuim op de werkvloer wordt gereduceerd.

Samenvatting van de resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers enthousiast zijn over het idee achter FitKnip, omdat het financiële drempels weg neemt en de applicaties zijn uitgekozen door een betrouwbare partij. Uiteraard zijn er ook verbeterpunten ontdekt. Deelnemers zien graag dat de FitKnip en het aanbod goed aansluit bij zijn of haar wensen. Het is daarom belangrijk om FitKnip aan te kunnen passen naar wensen en behoeften, zoals het niveau (beginner of gevorderde), patiëntengroepen, en welke applicaties worden getoond (wil de deelnemer werken aan meer bewegen of meer ontspannen?).
Op dit moment is FitKnip nog niet klaar om geïmplementeerd te worden. Eerst zal het FitKnip-platform technisch en qua aanbod van applicaties aangepast moeten worden.
 
Wil je meer lezen over de resultaten en specifieke verbeterpunten, klik dan hier voor de samenvatting van de onderzoeksresultaten.

 

Participanten