Projecten

EAGER-2-SEE I EHealth in GEriatric Rehabilitation to improve SElfmanagement

Het doel is om in kaart te brengen hoe eHealth het zelfmanagement van revalidanten in de geriatrische revalidatie met een chronische aandoening (zoals COPD) of revalidatiedoelen m.b.t. belasting/belastbaarheid/energiemanagement kan ondersteunen/verbeteren.

Inleiding
Geriatrische revalidatie (na een opname in het ziekenhuis) kan functionele uitkomsten van kwetsbare ouderen verbeteren en verpleegtehuisopnamen en mortaliteit reduceren. Een belangrijk doel in geriatrische revalidatie (bij mensen met chronische aandoeningen zoals COPD) is het optimaliseren van zelfmanagement. Een revalidant leert tijdens de revalidatie omgaan met de chronische aandoening door te leren hoe de aandoening kan worden ingepast in het leven. 

eHealth zou (deels) een belangrijke rol kunnen spelen in het ondersteunen/verbeteren van het zelfmanagement van revalidanten. Zo kan een goede eHealth toepassing een patiënt informeren en motiveren, zodat hij/zij beter in staat is om meer regie te nemen over ziekte en eigen gezondheid. Als er echter een goede afstemming op de behoeften en mogelijkheden van patiënten en professionals ontbreekt, kan de implementatie en borging van eHealth in de geriatrische revalidatie moeizaam verlopen. 

SmartCOPD van het Viduet platform van Medicine Men zijn, is een ziekenhuis gevalideerde, app die mensen kunnen ondersteunen in hun zelfmanagement. De app bestaat uit twee modules: een digitaal longaanval actieplan (digiLAP) en de Activity Coach.  In de applicaties (met bijbehorende smartwatch) kunnen doelen rondom fysieke activiteit worden ingesteld en gemeten en wordt de gebruiker gemotiveerd om de doelen te halen. Bij patiënten met COPD kan het longaanval actieplan digitaal worden ingevuld. Dagelijks wordt de gebruiker met COPD gevraagd hoe het gaat met zijn gezondheidstoestand en of er naar aanleiding daarvan acties nodig zijn.

Projecteigenaar:
Miriam Haaksma
Leonoor van Dam – van Isselt

Contactpersoon:    
Suzanne Debeij
Suzanne Debeij | LinkedIn

Teamleden:    
1.    Wilco Achterberg (UNC-ZH); hoogleraar
2.    Leonoor van Dam van Isselt (UNC-ZH); senior onderzoeker
3.    Miriam Haaksma (UNC-ZH); senior onderzoeker, projectleider
4.    Suzanne Debeij (UNC-ZH); promovendus
5.    Petra Siemonsma (HSL); lector
6.    Niels Chavannes (NeLL); hoogleraar
7.    Marise Kasteleyn (NeLL); senioronderzoeker
8.    Sander van de Hoeff (NeLL); senioronderzoeker
9.    Oscar van Dijk (Medicine Men); eigenaar commerciële partij, eindverantwoordelijk technische doorontwikkeling eHealth applicatie
10.    Jan Cox (Medicine Men); werknemer commerciële partij, projectleider technische doorontwikkeling eHealth applicatie

Tot op heden is het wetenschappelijk bewijs voor het inzetten van apps zoals SmartCOPD in de geriatrische revalidatie schaars. Hierdoor is het onduidelijk op welke wijze het gebruik van eHealth (het beste) kan helpen in het ondersteunen en verbeteren van het zelfmanagement van patiënten in de geriatrische revalidatie.

Doel
Het hoofddoel van dit project is om in kaart te brengen hoe we met behulp van eHealth het zelfmanagement van revalidanten in de geriatrische revalidatie met een chronische aandoening (COPD als primaire diagnose) of revalidatiedoelen met betrekking tot belasting/belastbaarheid/

energiemanagement kunnen ondersteunen en verbeteren. 
Om het hoofddoel te bereiken is het project opgedeeld in deeldoelen.

  • In kaart brengen wat in de literatuur bekend is over het verbeteren van zelfmanagement bij kwetsbare ouderen met behulp van eHealth.
  • Aantonen wat de competenties en (digitale) vaardigheden van revalidanten (en hun mantelzorgers) en professionals zijn m.b.t. gebruik van eHealth gericht op zelfmanagement ondersteuning.
  • Aantonen wat de ervaringen, behoeftes en voorkeuren van patiënten zijn in het gebruik van eHealth gericht op zelfmanagement ondersteuning.
  • Het door-ontwikkelen van de eHealth applicaties, zodat deze aansluiten op de eerder onderzochte vraagstukken. 
  • Aantonen wat de haalbaarheid, bruikbaarheid en effectiviteit is van de doorontwikkelde eHealth applicaties gericht op zelfmanagement.

We willen hierbij komen tot minimaal twee bruikbare, haalbare en (kosten) effectieve eHealth applicaties in ingezet kunnen worden in de praktijk van de geriatrische revalidatie.

Het Nell is betrokken bij het project door deelname aan de stuur- en projectgroep.

Participanten
Organisaties

Contact

marise  kasteleyn

Marise Kasteleyn

Assistant Professor
Status

Lopend

Looptijd

mei 2022 - mei 2026