Projecten

Directe online toegang tot diagnostiek: Directlab en Homelab

Directe toegang voor patiënten tot diagnostiek kan mogelijk voordelen hebben voor patiënt en zorgprofessional. Het doel is om te onderzoeken wat eindgebruikers hiervan vinden en of het kan leiden tot efficiëntere en toegankelijkere zorg.

De druk op de eerstelijns zorg is stijgende, dit komt door een ouder wordende populatie en een stijging van het aantal chronisch zieken. eHealth kan helpen met het verlagen van de werkdruk voor de huisarts. Tegelijkertijd kan eHealth een potentiële methode zijn om de zorg toegankelijker en efficiënter te maken voor de patiënt. Een nieuw eHealth initiatief genaamd Homelab probeert dit te doen in het veld van diagnostische testen. Homelab is een online zelf-service geïmplementeerd in de huisartsenpraktijk waar patiënten diagnostiek kunnen aanvragen. De patiënt selecteert klachten en via een online triage wordt een diagnostische test geadviseerd die aangevraagd kan worden zonder tussenkomst van de huisarts. Het gaat hier bij om relatief simpele diagnostiek zoals voor seksueel overdraagbare aandoeningen of voor bloedarmoede. De huisarts neemt de test af en daarna worden de resultaten van de test online gecommuniceerd naar de patiënt, maar ook naar de huisarts. Door veel aangevraagde diagnostiek via Homelab te regelen, kan de huisarts meer tijd hebben voor meer complexe zorg. Voor de patiënt is het tijdsefficiënt en handig. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe zo’n nieuwe online zelf-service wordt gebruikt, wat patiënten er van vinden en of het leidt tot over diagnostiek.

Een andere service in het veld van directe online toegang tot diagnostiek is Directlab Online. Hier kunnen patiënten diagnostiek aanvragen, maar dit is zonder dat de huisarts in beeld is. Dit gaat om relatief eenvoudige diagnostiek. De huisarts wordt er wel bij betrokken als er afwijkende waardes zijn gevonden. Voor NeLL is het belangrijk om te onderzoeken hoe zulke nieuwe online zelf-service worden gebruikt, wat patiënten er van vinden en of het leidt tot over diagnostiek. Het doel is namelijk natuurlijk om via eHealth  toegankelijkere en efficiëntere zorg te creëren.

Participanten
Organisaties

Contact

kyma  schnoor

Kyma Schnoor

Onderzoeker in opleiding
Status

Lopend

Looptijd

4 jaar (01-09-2020 tot 01-09-2024)