DIABLEND

In het DIABLEND project zal een aanpak ontworpen en getest worden voor gepersonaliseerde leefstijlondersteuning bij mensen met type 2 diabetes op basis vanthuismonitoring en gepersonaliseerde feedback, en e-health opties.
Bij patiënten met type 2 diabetes (T2D) blijkt dat leefstijlaanpassingen effectief zijn om symptomen van de ziekte te verminderen en in sommige gevallen zelfs tot remissie van T2DM kan leiden. Echter, de meeste leefstijlprogramma’s gebruiken hiervoor een generieke aanpak, in tegenstelling tot een gepersonaliseerde aanpak. Zo’n op maat gemaakte aanpak, waarbij zowel rekening wordt gehouden met de sociale en de fysieke situatie blijkt op lange termijn effectiever om leefstijl te veranderen, omdat de leefstijlinterventie beter aansluit bij de wensen van de patiënt. Het belangrijkste doel van DIABLEND is het ontwikkelen van een infrastructuur in Den Haag voor gepersonaliseerde leefstijlstijlondersteuning bij mensen met T2D.
In het DIABLEND project zal een geïntegreerde aanpak (Diabetes Remission Framework) ontworpen en getest worden voor gepersonaliseerde leefstijlondersteuning bij mensen met T2D in Den Haag, gericht op twee achterstandswijken in Den Haag: Schilderswijk en Bouwlust-Vrederust. Essentiele elementen van het Diabetes Remission Framework zijn: het genereren van een persoonlijk menu of loket met lokale, gemakkelijk toegankelijke leefstijlinterventies en het implementeren van thuismonitoring en gepersonaliseerde feedback, coaching en e-health-opties (DIABOX).
Om dit te kunnen implementeren is het van belang om het huidige lokale diabeteszorgsysteem en behoeften van patienten en zorgverleners in kaart te brengen, (WP1). De resultaten van WP1 zullen gebruikt worden voor het ontwerp van het Diabetes Remission Framework (WP2) en de Diabox (WP3). In WP4 worden (elementen van) het framework en de DIABOX getest voor verschillende groepen diabetespatiënten. Ten slotte richt WP5 zich op de leefomgeving om in kaart te brengen wat in de toekomst in de wijk nodig is voor duurzame leefstijlverandering.
Participanten

Jessica Kiefte-de Jong
Hoogleraar Population Health

Marise Kasteleyn
Assistant Professor

Ellen Govers
Voorzitter KDOO, registered dietitian

Prof. Dr. Niels Chavannes
Hoogleraar Huisartsgeneeskunde (LUMC)

Jeroen Cornelissen
COO
Contact

Jessica Kiefte-de Jong
Hoogleraar Population Health
Status
Lopend