Projecten

BreathSense

BreathSense 

Ontwikkeling van een innovatieve aanpak voor vroegtijdig opsporen COPD-aanvallen

Het doel van het Europese Breath-Sense project is het doorontwikkelen van een draagbaar ademanalyse apparaat voor het vroegtijdig opsporen van longaanvallen bij COPD, en het creëren van een klinische workflow voor deze innovatieve aanpak die preventieve thuismonitoring mogelijk maakt.


Als mensen met COPD een longaanval krijgen, worden hun luchtwegen plotseling vernauwd. Hierdoor krijgen zij in korte tijd last van een toename van klachten zoals benauwdheid, hoesten en (taai) slijm. Exacerbaties (longaanvallen) van COPD kunnen leiden tot complicaties, zoals longontstekingen en schade aan de longen, en vormen de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnames voor deze patiëntengroep. Na één longaanval volgen er meestal meer. Dit kan geleidelijk tot uitputting van de longfunctie leiden, met alle gezondheidsgevolgen van dien. 


Longaanvallen worden vaak alleen op basis van symptomen vastgesteld en de diagnose komt vaak te laat. Om dit probleem aan te pakken, werkt het Europese Breath-Sense consortium aan de ontwikkeling van een draagbaar ademanalyseapparaat, dat adembiomarkers gebruikt om longaanvallen vroegtijdig te kunnen herkennen, nog voordat iemand klachten krijgt. Zo kan er tijdig worden ingegrepen en kan er behandeling worden gestart om een longaanval te voorkomen, of de ernst en de duur ervan aanzienlijk te verminderen.


In het 3.5-jaar durende Breath-Sense project wordt deze veelbelovende technologie verder doorontwikkeld en aangepast voor gebruik en integratie in de gezondheidszorg. Het NeLL vervult een leidende rol in dat laatste, en zal samen met de eindgebruikers en andere belanghebbenden, de innovatieve werkwijze voor preventieve thuismonitoring met het ademanalyseapparaat co-creëren. Hierbij brengt het NeLL de wensen en behoeften van eindgebruikers in kaart met betrekking tot het apparaat en het gebruik in hun dagelijks leven. Samen werken zij tijdens dit project toe naar een werkbare manier voor thuismonitoring van de longgezondheid van patiënten met COPD met een hoog risico op exacerbaties. In de laatste fase van het project wordt er een proof-of-concept-studie uitgevoerd. 


Als we succesvol een innovatieve, veilige en betrouwbare aanpak kunnen ontwikkelen, kan dit ingrijpende veranderingen teweegbrengen met betrekking tot COPD- en exacerbatiemanagement. De bestaande reactieve gezondheidszorg zou dan kunnen evolueren naar een meer proactieve en preventieve aanpak van COPD-management: van vertraagde diagnose op basis van symptomen, naar preventieve thuismonitoring vóór verslechtering van de symptomen.
 

Participanten
Organisaties