Projecten

Astma performance support systeem voor behandelaren

Het astma performance support systeem biedt een onderwijsplatform waarbij zorgverleners, op de werkplek, precies die informatie krijgen die ze op dat moment nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren.

In Nederland zijn ongeveer zo’n 600.000 patiënten met astma onder behandeling van een huisarts of longarts. De zorg voor patiënten met astma krijgt in de eerste lijn steeds meer een plaats. Echter er zijn nog grote regionale verschillen te zien en vanuit diverse invalshoeken worden verschillende knelpunten in de astmazorg benoemd. Vanuit een probleemanalyse komen knelpunten op het gebied van diagnostiek, medicamenteuze en niet medicamenteuze behandeling, maar ook op het gebied van samenwerking en (op tijd) door- en terugverwijzen naar voren.

Vanuit het principe van continue, on-demand educatie lijkt een performance support systeem (PS) voor behandelaren in de eerste en tweede lijn een waardevolle en aanvullende ondersteuning. Een PS is een applicatie die bestaat uit diverse microlearning modules die gekoppeld kunnen worden aan specifieke, kritieke kennis, situaties. Deze modules kunnen kleine onderdelen vanuit uit de reeds bestaande scholingen of nieuw ontwikkelde modules. Een zorgverlener kan zelf, door te navigeren in de bibliotheek op de NeLL PS omgeving bepalen welke informatie hij/zij op dat moment nodig heeft. Vervolgens is de gewenste modules te bekijken en/of in de persoonlijk app downloaden. Dit sluit aan bij het proces van continue verbetering van persoonlijke competentie. 

Fase 1: Analyse en vaststellen van kritieke processen en ondersteuningsbehoefte.

In de eerste fase zal een analyse van de werkprocessen en kritieke taken rondom astma in beeld gebracht worden. Deze analyse heeft als doel om onderscheid te maken tussen basale kennis die opgedaan wordt bij formele training in opleiding en nascholing en de kennis die nodig is om kritische werkprocessen goed te laten verlopen, juist wanneer deze minder vaak voorkomen of uitgevoerd worden. Deze informatie moet binnen twee klikken/ 10 seconden beschikbaar zijn zodat de professional na het lezen direct verder kan met het werk waar deze informatie voor nodig is. Vervolgens wordt dit omgezet nar een onderwijs ontwerp waarbij en er een zo optimale mix ontstaat van formele training en performance support

Fase 2: Inzet op duurzaamheid en van de te ontwikkelen infrastructuur

 

De tweede fase bestaat uit het ontwerpen en ontwikkelen van een infrastructuur die duurzame inzet van het PS voor gebruikers in zowel de eerste en tweede lijn mogelijk maakt. Hiervoor zal er een platform ontwikkeld worden waarin alle scholingsmodules geplaatst zullen worden. Gebruikers kunnen de modules per categorie (bv op ziektebeeld), op functieniveau of via een zoekfunctie benaderen. Er kan vervolgens gekozen worden om de gezochte modules via het platform te bekijken of via een QR code te downloaden in de persoonlijke app. De app wordt daarmee de persoonlijke on-demand leeromgeving. In deze use case zal het platform gevuld worden met modules rondom de zorg voor astma, maar in een later stadium kunnen hier bijvoorbeeld ook COPD aan toegevoegd worden.

Idealiter zullen er in de toekomst ook andere zorgcategorieën zoals DM, CVRM en Nierfalen aan toegevoegd worden zodat er een integraal nascholingsplatform gecreëerd wordt dat inspeelt op zelfstandig, ondemand leren en ondersteunen van zorgprofessionals.

 

 

 

Organisaties