Projecten

Astma app

De ontwikkeling van een Astma app gericht op het verkrijgen van ziekte inzicht en het signaleren van SABA overgebruik. De app is door middel van co-creatie met eindgebruikers ontwikkeld

De ontwikkeling van de Astma app is bij uitstek een sterk voorbeeld als het gaat om het toepassen van co-creatie.

In Nederland hebben naar schatting 640.000 mensen de diagnose astma. Mensen met astma krijgen vaak medicatie voorgeschreven die een benauwdheidsaanval snel kan verlichten (snelwerkende longwegverwijders, short-acting beta2-agonist (SABA)*) en eventueel medicatie waarmee de ontstekingen in de longen kunnen worden tegen gegaan (onderhoudsmedicatie) .

Mensen met astma gebruiken al snel SABA, omdat het direct een gevoel van verlichting geeft. Onderzoek heeft echter aangetoond dat overmatig gebruik, denk aan meer dan twee keer per week, schadelijk is. Het verhoogt het risico op longaanvallen [1]. En een verhoging in het aantal longaanvallen is gerelateerd aan meer astma-gerelateerde ziekenhuisopnames en bezoeken aan de spoedeisende hulp [2]. 

Onvoldoende inzicht in eigen medicatiegebruik is een reden voor frequent gebruik van SABA [3]. Om mensen meer inzicht te geven in hun medicatiegebruik kunnen digitale toepassingen een uitkomst bieden. Daarnaast kunnen dit soort tools helpen om mensen meer vertrouwen te geven in hoe zij omgaan met hun aandoening maar ook om hun kwaliteit van leven te verbeteren. De Astma app is ontwikkeld om mensen met astma meer inzicht te geven in hun SABA gebruik. De eindgebruikers zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en totstandkoming van de app. 

Het resulteerde in een app waar mensen met astma eenvoudig SABA-gebruik kunnen registeren. Ook kunnen astmaklachten en de prikkels van de klachten in deze app worden geregistreerd. Een grafiek geeft inzicht in hoe het SABA-gebruik, de astmaklachten en de prikkels aan elkaar zijn gerelateerd. De hoeveelheid SABA die ingenomen mag worden is in lijn met de richtlijnen van het NHG, maar kan in de app worden aangepast als de gebruiker een ander advies heeft gekregen van zijn of haar behandelaar. Ook biedt de app educatie over astma. 

Het doel van de Astma app

  • De app helpt mensen met astma met het verkrijgen van ziekte-inzicht; met name gericht op de relatie tussen prikkels, luchtwegklachten en medicatiegebruik.
  • De app is een hulpmiddel bij het signaleren van SABA overgebruik. De gebruiker kan, tijdens een consult met de zorgverlener, laten zien hoe het de afgelopen periode is gegaan. Ook kan de app als hulpmiddel worden geadviseerd door bijvoorbeeld de apotheker wanneer er signalen zijn van frequente SABA prescripties. 
  • Ziekte-inzicht en medicatietrouw kunnen bevorderd worden door het ondersteunen van zelfmanagement.

Wetenschappelijk onderzoek
De Astma app is begin dit jaar gelanceerd. Op dit moment doet een groep NeLL onderzoekers onderzoek naar de effectiviteit van de app. Vanzelfsprekend zullen wij de opgedane inzichten op deze website delen.

Publicaties

Developing a Smartphone Application That Promotes Responsible Short-Acting Beta2-Agonist Use in People with Asthma: A Participatory Design

van den Berg LN, Hallensleben C, Chavannes NH, Versluis A

Participanten
Organisaties

Contact

liselot van den van den berg

Liselot van den van den Berg

Junior Onderzoeker
Status

Lopend

Publicaties