Nieuws

Slimme technologie als wapen tegen kindersterfte in Afrika.

6 januari, 2022

Het National eHealth Living Lab is onderdeel van het IMPALA-project binnen het EDCTP-programma van de EU!

Artsen ontwikkelen een slim en levensreddend monitoringssysteem dat in een vroeg stadium alarm slaat als de gezondheid van een kind op de kinderafdeling verslechtert. Het is bedoeld voor ziekenhuizen in lage-inkomenslanden die niet over de kennis of middelen beschikken om bestaande, dure apparaten hiervoor te gebruiken. Met steun van het EDCTP-programma van de EU, in een project onder leiding van het Amsterdam Institute for Global Health & Development, wordt het systeem verder ontwikkeld door de Nederlandse startup GOAL 3 en een consortium van Malawiaanse en Europese onderzoekscentra.

Hoofdonderzoeker Job Calis van Amsterdam UMC: “Wanneer dit systeem succesvol is, kan het elk jaar tot wel een miljoen kinderlevens redden. Dit is wat ons verenigt en motiveert om aan dit project te werken. "

De uitdaging
Elk jaar sterven meer dan drie miljoen kinderen in lage-inkomenslanden door beperkingen in de zorg als gevolg van grote tekorten. Er is een gebrek aan personeel en geschikte apparatuur, waardoor kinderen onnodig overlijden.

Zo kunnen in ziekenhuizen in lage-inkomenslanden subtiele maar belangrijke veranderingen in de gezondheid van een kind onopgemerkt blijven. Daardoor lukt het vaak niet om tijdig in te grijpen en sterven kinderen onnodig aan behandelbare aandoeningen. In hoge-inkomenslanden worden vitale functies zoals hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie continu gemonitord en wordt direct gesignaleerd wanneer de conditie van een kind verslechtert. Bestaande monitoringsystemen zijn ontwikkeld voor hoge-inkomenslanden waardoor ze kostbaar in aanschaf en onderhoud zijn. Bovendien zijn deze monitors ingewikkeld in gebruik. Ziekenhuizen in lage-inkomenslanden hebben vaak niet de kennis noch de middelen om deze apparatuur goed in te zetten en te onderhouden.

Het project
Daarom is onder coördinatie van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) het IMPALA-project opgezet. Het doel is om een slim monitoringssysteem voor kinderen te ontwikkelen dat goed werkt in ziekenhuizen met beperkte middelen. Dit systeem moet verpleegkundigen en artsen in staat stellen om kleine veranderingen in de gezondheid van een kind te herkennen en op tijd in te grijpen. Deze robuuste monitor is eenvoudig in gebruik en meet vitale waarden zoals de hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie. Dit gebeurt onder andere via een gebruiksvriendelijke en zeer gevoelige druksensor die onder het matras wordt geplaatst. De signalen van deze en andere sensoren worden verwerkt door algoritmen die veranderingen in vitale functies automatisch herkennen. Hierdoor kunnen kritieke aandoeningen eenvoudiger en eerder worden opgespoord en kunnen levensreddende handelingen worden verricht. 

Een andere innovatieve oplossing die in de IMPALA-studie wordt getest, zijn het lab-on-a-chip systeem van het Imperial College London en predictie-modellen van de Vrije Universiteit Amsterdam ter voorspelling van achteruitgang van het kind. Het lab-on-a-chip systeem is een accurate biomarker-test op basis van een druppel bloed. Hiermee kan de arts in enkele minuten zien of een patiënt een infectie heeft met een virus, een bacterie of een parasiet. In combinatie met het IMPALA monitoringssysteem kan deze biomarker en het predictie-model de diagnose en behandeling in lage-inkomenslanden sterk versnellen en verbeteren.

Jaarlijkse bijeenkomst
Vanuit NeLL ligt er een rol bij de implementatie van het IMPALA monitoringsysteem en de datamanagement. Maria Villalobos, postdoc onderzoeker NeLL, reisde daarom afgelopen november af naar Malawi voor de eerste jaarlijkse bijeenkomst van het consortium. De allereerste jaarlijkse bijeenkomst voor het IMPALA-consortium vond plaats in Zomba op de Sunbird Ku Chawe. De bijeenkomst bracht bijna alle consortiumleden bijeen om de verschillende IMPALA-studieprotocollen en de pilotgegevens te bespreken. Door middel van bezoeken aan beide ziekenhuizen kreeg het consortium een beter inzicht van de plekken waar de studie zal plaatsvinden. 

Partners
Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, het National eHealth Living Lab (LUMC), GOAL 3, Kamuzu University of Health Sciences , Malawi University of Business and Applied Sciences en the Training and Research Unit of Excellence uit Malawi. 
Het onderzoeksinstituut Amsterdam Institute of Global Health and Development (AIGHD) leidt het project samen met GOAL 3. De monitors worden getest in twee klinische centra in Malawi: Blantyre (Kamuzu University of Health Sciences - College of Medicine) en Zomba (Training Research Unit of Excellence).

Voor meer informatie over het IMPALA-project kunt u contact opnemen met n.berbers@aighd.org of met de onderzoekers vanuit NeLL, Maria Villalobos (M.J.Villalobos_Quesada@lumc.nl) en Margot Rakers (m.m.rakers@lumc.nl).

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.