Nieuws

Slim dashboard moet regionale uitbraken COVID-19 voorspellen

14 oktober, 2020

Een multidisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Nelly Litvak, hoogleraar Algoritmes voor Complexe Netwerken aan de TU Eindhoven gaat, dankzij een half miljoen euro subsidie van ZonMW, samen met een multidisciiplinair team werken aan een dashboard dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.

Gegevens combineren
De COVID Radar app, ontwikkeld in het LUMC, vormt de basis voor het identificeren van besmettingen. Deze app is vanaf april dit jaar in gebruik. Met meer dan 3,5 miljoen ingevulde vragenlijsten door ruim 215.000 unieke gebruikers geeft deze app lokale inzichten in besmettelijke concentraties. De data zijn volledig geanonimiseerd, en daarom geschikt om te delen voor informatieanalyses. 

Deze informatie wordt vervolgens gecombineerd met geanonimiseerde en geaggregeerde mobiliteitsdata, afkomstig van het data-analysebedrijf Mezuro. Hun data-platform bevat gegevens die zijn afgeleid van het mobiele telefoongebruik over geheel Nederland, in de vorm van woonlocatie, reisbestemming, duur van de reis en de wijze van verplaatsing (auto, trein, fiets e.d.). 

De gecombineerde gegevens vormen de input voor IT-dienstverlener ilionx, die de regionale risico’s visualiseert in een goed te lezen dashboard. Het dashboard is een kaart van Nederland, onderverdeeld in gemeentes en veiligheidsregio’s. Het toont de historische en huidige patronen van besmettingen en verplaatsingen en zal ook een risicobepaling in beeld brengen van potentiële besmettingshaarden in de nabije toekomst.

Dashboard
Het team van TU/e, Mezuro, ilionx en UU is in maart al gestart met hun onderzoek naar het voorspellen van regionale COVID-19 uitbraken op basis van telefoongegevens. Na het combineren met de COVID Radar app, wisten zij in april een eerste prototype op te leveren. Over drie maanden moet de eerste testversie van het dashboard naar verwachting gereed zijn. 

Gedurende het verloop van het onderzoek, dat in totaal 1,5 jaar duurt, zal dit dashboard worden doorontwikkeld voor optimaal gebruik door beleidsmakers van bijvoorbeeld veiligheidsregio’s of gezondheidsautoriteiten.

De rol van NeLL
NeLL-collega Jiska Aardoom zal samen met collega Nicholas Saadah onder andere werken aan de optimalisatie van de COVID Radar app, om zo de acceptatie, het bereik, en inclusiviteit van de app te vergroten. Gedragswetenschappelijke input wordt geleverd om de selectie van relevante gedragsindicatoren in de COVID Radar app te verbeteren en te verrijken. Tevens zullen zij werken aan data acquisitie van de COVID Radar app, en ondersteunen in het proces van data-integratie.


Lees hier het artikel over het slimme dashboard op de site van de NOS.

Vanzelfsprekend houden we je graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het dashboard.
 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.