Nieuws

Publicatie | Optimal patient protocols in regional acute stroke care

18 maart, 2021

In de acute beroertezorg bestaan twee bewezen reperfusiebehandelingen: een bloedverdunner en een interventionele procedure.De interventionele procedure kan alleen worden gegeven in een beroertecentrum met gespecialiseerde faciliteiten. Een snelle start van een van beide behandelingen is essentieel voor het verbeteren van de functionele uitkomst (vaak benadrukt door de veelgebruikte uitdrukking in de acute beroertezorg "tijd=hersenen").

Vertragingen tussen het moment waarop de ambulance wordt opgeroepen en het begin van een of beide reperfusiebehandelingen moeten daarom zo kort mogelijk zijn. De snelheid van het proces hangt sterk af van vijf factoren:

  • de locatie van de patiënt,
  • de regionale toewijzing van patiënten door de medische spoeddiensten (EMS),
  • de reistijden van de EMS,
  • de behandellocaties en
  • de vertragingen in het ziekenhuis.

Regionale patiëntentoewijzing door EMS en behandelingslocaties zijn in de dagelijkse praktijk suboptimaal geconfigureerd. Ons doel is om een wiskundig model te construeren voor de gezamenlijke beslissing van behandellocaties en toewijzing van acute patiënten met een beroerte in een regio, zodanig dat de tijd tot behandeling wordt geminimaliseerd. We beschrijven acute beroertezorg als een multi-flow two-level hierarchical facility location problem en het model is geformuleerd als een gemengd integer lineair programma. Het doel van het model is de minimalisatie van de totale tijd tot behandeling in een regio en het houdt rekening met volume-afhankelijke vertragingen in het ziekenhuis. Het resulterende model wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de prestaties van praktijkgerichte patiënt-toewijzingsprotocollen, gebruikt door EMS. 

In de experimenten wordt de tijd tot behandeling met het optimale model verkort met ten hoogste 18,9 minuten per behandelde patiënt. In economische termen, uitgaande van 150 interventionele procedures per jaar, kan de waarde van medisch ingrijpen bij acute beroerte tot € 1.800.000 per jaar worden verbeterd.

Lees hier de volledige publicatie

Auteurs: B.L. Garcia, R. Bekker, R.D. van der Mei, N.H Chavannes, N.D. Kruyt

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.