Nieuws

Publicatie | Kan eHealth therapietrouw vergroten bij mensen met slaapapneu?

18 februari, 2020

Achtergrond
Volwassen patiënten met het Obstructief Slaap Apneu (OSA) zijn vaak beperkt trouw aan hun CPAP-therapie. In deze behandeling slaapt de patiënt met een CPAP-apparaat zodat er een continu positieve ademwegdruk ontstaan wat de onregelmatige ademhaling moet voorkomen.

eHealth kan de patiënten bewuster maken van hun gebruik van het apparaat en de positieve effecten van de therapie door hen bijvoorbeeld goed te infomeren, het gebruik van het apparaat real-time te monitoren op afstand, symptomen van OSA te monitoren in het dagelijks leven en deze informatie te koppelen aan het gebruik (of het nalaten daarvan) van het CPAP-apparaat. De patiënt is zo beter geïnformeerd waardoor hij of zij beter in staat is de aandoening zelf te managen. Daarnaast kan eHealth problemen die ontstaan door het apparaat of de toepassing van de behandeling vroeg identificeren zodat hier tijdig op geacteerd kan worden. Echter zijn de effecten en de beschikbaarheid van eHealth toepassing ten behoeven van het verbeteren van de CPAP therapietrouw nog niet systematisch bestudeerd.

In de studie 'Effectiveness of eHealth Interventions in Improving Treatment Adherence for Adults With Obstructive Sleep Apnea: Meta-Analytic Review' is hier onderzoek naar gedaan.

 

Conclusie
De belangrijkste conclusie uit deze studie is dat eHealth interventies voor volwassenen met OSA de therapietrouw van de CPAP-therapie kan verbeteren in de eerste maanden na de start van de behandeling, de duur van het nachtelijk gebruik van het CPAP-apparaat neemt toe met ongeveer een half uur. Het is nog onzeker welke timing, duur, intensiteit en welk specifieke types eHealth interventie het meest effectief ingezet kan worden door de behandelaar.

 

Lees hier de gehele publicatie op JMIR.org.

 

Auteurs van dit artikel zijn: Jiska AardoomLisa Loheide-NiesmanHans Ossebaard en Heleen Riper.

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.