Nieuws

Publicatie | Digital health competencies for primary healthcare professionals: A scoping review

10 september, 2020

Ondanks dat eHealth kansen biedt om de kwaliteit, effiëntie en veiligheid van eerstelijns zorg te verbeteren, worden digitale tools en technologiën nog maar mondjesmaat ingezet in de praktijk. Dit komt deels doordat er te weinig digitale kennis in huis is en het sommigen aan vaardigheden ontbreekt. 

De Digtal Health Competencies (DHC's) voor de eerstelijns zorg zijn eerder nog niet in kaart gebracht. In dit onderzoek is gekeken naar wat de bestaande literatuur ons leert over DHC's waarna we deze kennis hebben toegepast op de eerstelijns setting.

De meeste literatuur waarin specifiek werd ingegaan op DHC's voor huisartsen is al meer dan een decennium geleden gepubliceerd en dus verouderd. Er is dan ook behoefte aan een herziene, actuele set van DHC's voor eerstelijns professionals om alle voordelen van digitale zorg in de praktijk optimaal te kunnen benutten. 

In deze publicatie is o.a. een aantal 'key' DHC-domeinen geïdentificeerd die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een nieuwe DHC-set. Niet alleen deze competenties maar ook behoeften en kennishiatten moeten hierin meegenomen worden. Een actuele DHC-set zou bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van opleidingen en scholing zodat professionals deze skills zowel op klinisch als op organisatorisch niveau zullen gaan ontwikkelen.

Lees de hele publicatie hier.

Auteurs: Geronimo Jimeneza, Pier Spinazze, David Matchar, Gerald Koh Choon Huat, Rianne M.J.J.van der Kleij, Niels H.Chavannes, Josip Car.

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.