Nieuws

ORCHA en NeLL: samen werken aan internationale ontwikkeling van betrouwbare digitale zorg

9 oktober, 2019

Leiden, 9 oktober 2019 – Wereldmarktleider in het beoordelen van zorg-applicaties: ORCHA (Organisation for the Review of Care and Health Applications) en eHealth kennisplatform NeLL (National eHealth Living Lab) gaan een strategisch, internationaal partnership aan.

Gezamenlijk gaan partijen invulling geven aan hun gedeelde missie om digitale zorgtoepassingen optimaal te integreren in bestaande zorgprocessen. Zo willen zij bijdragen aan de internationale ontwikkeling van optimale, toekomstbestendige zorg.

“Om tot een proces te komen waarin de zorgprofessional ook digitale tools gaat aanbevelen aan zijn of haar patiënt, moeten we zeker weten welke eHealth-tools doelmatig zijn. Daarom is onderzoek naar en validatie van digitale zorgtoepassingen een must”, aldus Niels Chavannes, oprichter van NeLL en hoogleraar eHealth bij het LUMC.

Samen werken aan toekomstbestendige zorg
Een van de eerste stappen die ORCHA en NeLL ondernemen is het bewijzen welke tools effectief en betrouwbaar zijn, zodat de zorgprofessional weet wat hij of zij de patiënt kan aanbevelen en de zorgconsument inzicht krijgt in wat veilige en doelmatige apps zijn die hem doelmatig ondersteunen bij zelfzorg. Daarnaast zullen ORCHA en NeLL pro-actief hun kennis en inzichten delen en partijen adviseren op het gebeid van o.a. kwaliteit, implementatie en opschaling van digitale zorgtoepassingen.

ORCHA
ORCHA, een van oorsprong Engelse organisatie, heeft de afgelopen jaren een infrastructuur ontwikkeld om nieuwe en vernieuwde versies van eHealth applicaties op continue basis te verzamelen en op basiselementen te beoordelen. In het Verenigd Koninkrijk werken zijn onder andere in opdracht van de NHS. In het partnership met NeLL zal het ORCHA-team zich bezighouden met de verdere technische en data-gedreven ontwikkeling voor het beoordelen van eHealth-apps.

“Het aanbod van gezondheids-apps is enorm. Deze apps zijn voor iedereen beschikbaar en worden voor publicatie in de appstores niet gecheckt. Wij houden ons continu bezig met het scannen van het aanbod en het beoordelen van apps om zo alle nonsens van de bruikbare tools te scheiden”, schetst Tim Andrews, co-founder van ORCHA.

NeLL
NeLL is, ook internationaal gezien, koploper als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar digitale zorg en de ontwikkeling van onderzoeksmethodologie en standaarden voor eHealth. Zo werken zij in opdracht van NEN/CEN op dit moment aan een internationale standaard voor de ontwikkeling van gezondheidsapplicaties. Het NeLL-team zal zich in deze samenwerking dan ook focussen op de verdere ontwikkeling van de wetenschappelijke evaluatie en het analyseren en optimaliseren van criteria en methodologie.

“Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt innovatie initiatieven zoals ORCHA en NeLL van harte. Deze internationale samenwerking hebben we nodig om de zorg slimmer te organiseren en medische gegevens veilig uit te kunnen wisselen”, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.