Nieuws

Noorwegen haalt contact tracing app uit de lucht

15 juni, 2020

Een van de eerste landelijk uitgerolde coronavirus contact tracing apps in Europa is in Noorwegen uit de lucht gehaald nadat de nationale privacywaakhond vraagtekens zette bij de software genaamd ‘Smittestopp’. Dit programma zou in disproportionele mate de privacy van gebruikers bedreigen o.a. door het continu uploaden van de locaties van gebruikers.

Als reactie op een waarschuwing die afgelopen vrijdag werd gegeven door de privacywaakhond van Noorwegen, heeft het Noorse Instituut voor Publieke Gezondheid (FHI) vandaag gezegd dat er vanaf morgen geen data meer wordt geupload via de app. Hiermee lopen ze vooruit op de deadline van 23 juni die de Noorse Autoriteit Persoonsgegevens had gegeven als datum waarop er structurele wijzigingen doorgevoerd moesten zijn in de app. Overigens stelt de FHI dat zij het niet eens is met de bevindingen van de AP maar dat ze toch besloten hebben alle data ‘zo snel mogelijk’ te verwijderen.

“We zijn als gevolg hiervan minder voorbereid op een verspreiding van het virus. Nu verliezen we tijd voor het verder testen en ontwikkelen van de app”, stelt FHI directeur Camilla Stoltenberg in diverse media.

De app werd in april gelanceerd met als doel bewegingsdata te verzamelen om zo verdere verspreiding van COVID-19 zo vroeg mogelijk te detecteren om verdere verspreiding zo goed mogelijk te beperken.

De app had echter tot nu maar een beperkt effect dankzij het relatief kleine aantal gebruikers. Aangezien deze
tot nu toe slechts door 600.000 Noren gebruikt werd op een totale bevolking van 5,4 miljoen inwoners. De apps is ontwikkeld in Noorwegen en gebruik ervan was vrijwillig. De app gebruikte centrale data opslag wat ze ook van plan zijn in Frankrijk en de UK.

Lees meer op de site van The Guardian of Techchrunch.

 

Fotocredit: Heiko Junge/NTB Scanpix/AFP/Getty

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.