Interview I Mijn Luchtpunt app: ‘De app als basis voor het gesprek tussen zorgverlener en COPD-patiënt’
1 september, 2022

Denise Schuiten vertelt over de vernieuwde Mijn Luchtpunt app: ‘De app als basis voor het gesprek tussen zorgverlener en COPD-patiënt’
In Nederland zijn er ongeveer 600.000 mensen die de diagnose Chronisch Obstructieve Longziekte (COPD) hebben. COPD wordt gekenmerkt door aanhoudende luchtwegklachten en luchtwegobstructie door afwijkingen in luchtwegen en/of longblaasjes. Daarnaast kunnen longaanvallen een versnelde achteruitgang van de longfunctie geven.
Bekende symptomen van COPD zijn benauwdheid en vermoeidheid. Patiënten kunnen benauwd zijn bij inspanning of bij (kleine) dagelijkse bezigheden. Dit maakt dat patiënten met COPD vaak hun leefpatroon aan moeten passen; ze moeten leren om hun energie over de dag te verdelen maar tegelijk ook werken aan de lichamelijke conditie. Daarnaast moeten ze vaak verschillende medicijnen op vaste tijden innemen en de vroege signalen van een aankomende longaanval leren herkennen. Al deze factoren hebben invloed op de kwaliteit van leven. De mate waarin patiënten beperkt worden in hun dagelijkse leven wordt aangeduid als de ziektelast. Deze ziektelast wordt tijdens de controles bij de huisarts, praktijkondersteuner, longverpleegkundige of de specialist besproken. Dit is echter vaak een momentopname. Maar COPD is geen “moment-aandoening”, de patiënt moet hier 24/7 mee omgaan. Hoe kan je, als COPD patiënt, zelf invloed hebben op je kwaliteit van leven en het omgaan met COPD?
Denise Schuiten werkt bij Boehringer Ingelheim enis vanaf het eerste begin verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de “Mijn luchtpunt app”.
Wat is “MijnLuchtpunt”?
MijnLuchtpunt is een (kosteloze) app die COPD-patiënten en hun zorgverlener(s) in gesprek kan brengen over onderwerpen zoals ziektelast (afgebeeld in rode, oranje en groene ballonnen), het stellen van doelen, bewegen en het herkennen van een longaanval. De app geeft een COPD-patiënt inzicht in zijn of haar welzijn en biedt handvatten om verbetering aan te brengen in leefstijl, therapietrouw en het herkennen van een longaanval. Voor zorgverleners biedt de app een helder overzicht met aanknopingspunten voor een goed gesprek over de kwaliteit van leven zoals de patiënt die ervaart. Omdat dat met behulp van de app zowel face-2-face kan als op afstand, hopen we dat het de juiste ondersteuningstool is.
Waarom is “MijnLuchtpunt” ontwikkeld?
MijnLuchtpunt is ontwikkeld als hulpmiddel om de gezondheid te monitoren en biedt ondersteuning bij het gesprek tussen COPD-patiënten en hun zorgverleners.
Waarom investeert een bedrijf zoals Boehringer Ingelheim in dit soort initiatieven?
Boehringer Ingelheim is als familiebedrijf niet alleen de ontwikkelaar en producent van nieuwe geneesmiddelen, maar is ook maatschappelijk betrokken en zet zich dagelijks wereldwijd, maar ook regionaal in voor het welzijn van mens en dier. Voor een patiënt (met een chronische aandoening) en zorgverlener draait het niet alleen om medicatie maar is het essentieel om alle onderdelen van gezondheid te belichten.
Kun je wat meer vertellen over de achtergrond van het project “MijnLuchtpunt” dat is opgestart met NeLL?
Het NeLL zet zich net als Boehringer Ingelheim dagelijks in om de zorg bereikbaar en betaalbaar te houden voor iedere Nederlander. Het ontwikkelen van duurzame zorg voor patiënten op de juiste plek en tegen de juiste prijs kan niet zonder in toenemende mate gebruik te maken van eHealth toepassingen die ècht werken! NeLL was en is de juiste partner voor Boehringer Ingelheim om de Mijnluchtpunt app (door) te ontwikkelen, de adviezen van NeLL helpen bij het bij elkaar brengen van eHealth en de standaard zorg. Dankzij de expertise van NeLL is de app dit jaar nog verder verbeterd, waarvoor onze dank aan Cynthia Hallensleben, Niels Chavannes en hun team.
Wie waren de andere partners en wat was ieders taak?
Voor de ontwikkeling van de app hebben we voor het technische gedeelte de hulp ingeroepen van PeerCode. Zij hebben de app ontwikkeld en de adviezen van NeLL en Boehringer Ingelheim doorgevoerd in de vernieuwde app.
Wat was het doel van dit project? Is dat doel behaald?
Het doel van het project is om COPD patiënten en zorgverleners meer inzicht te geven in de ziektelast, zodat ze hierover met elkaar in gesprek kunnen gaan om te kijken wat er verbeterd kan worden. De app geeft COPD patiënten handvatten om hun longaanval tijdig te herkennen. We hopen ook dat de therapietrouw verbetert en dat patiënten meer controle voelen over hun ziekte. Daarvoor hebben we de hulp nodig van zorgverleners die zich dagelijks inzetten om deze doelen met hun patiënten te bereiken. Het project is succesvol als de app hieraan bijdraagt en ook in de huisartsenpraktijk of op de poli wordt ingezet.
Komt er een vervolg? En zo ja, hoe ziet dat eruit?
We zullen de app regelmatig updaten, zodat deze nog beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Alle feedback is daarom van harte welkom. In de toekomst willen we de app uitbreiden met de andere varianten van de ziektelastmeter. De ziektelastmeter is door het MUMC+ naast COPD nu ook ontwikkeld voor astma, diabetes, Cardiovasculair risico en hartfalen.
Referenties:
- Feiten en cijfers over volksgezondheid en zorg. RIVM 2019. Via: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/copd/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-en-nieuw...
- Donaldson GC, Seemungal TA, Bhowmik A, Wedzicha JA. Relationship between exacerbation frequency and lung function decline in chronic obstructive pulmonary disease. Thorax 2002;57:847–852.
- Slok AHM, Kotz D, Chavannes NH, Snoeck-Stroband JB, Salomé PL, In ’t Veen JCCM, Van Schayck OCP. De Ziektelastmeter COPD als hulpmiddel in de praktijk. Huisarts Wet 2017;60(10):500-2.