Huisartsenpraktijk Stevenshof heeft primeur met zelfmeetdata in HIS
1 februari, 2022

Huisartsenpraktijk Stevenshof heeft primeur met zelfmeetdata in HIS
Data die patiënten van huisartsenpraktijk Stevenshof in Leiden via thuismetingen verzamelen, kunnen binnenkort overzichtelijk in het Huisarts Informatie Systeem (HIS) worden weergegeven. Deze zelfmeetdata vanuit het project Stevit worden in het diagnostisch dossier gescheiden van professionele data. Het betreft een technologische primeur, die bij gebleken succes volgens betrokken partijen over heel Nederland kan worden uitgerold.
In het project Stevit werken patiënten van huisartsenpraktijk Stevenshof met risico op hart- en vaatziekten aan hun gezondheid met behulp van thuismeetapparatuur. Elke deelnemer aan het Stevit-onderzoek ontvangt de Stevit Box, met daarin een bloeddrukmeter, weegschaal en stappenteller. Deelnemers verwerken in een app hun metingen, die via een tussenstation in het HIS van de huisarts komen. De praktijkondersteuner (POH) van de huisartsenpraktijk begeleidt de patiënten en bespreekt de te behalen doelen. Hiermee is de patiënt zelf meer verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheidsdoelen.
Als huisartsenpraktijk Stevenshof de zelfmetingen van de deelnemende patiënten wilde inzien, moest de huisarts of praktijkondersteuner inloggen in het systeem van het LUMC, de ontwikkelaar van de Stevit Box. Omdat het zorggegevens van patiënten betreft, was de wens dat deze data in het HIS van de huisarts terecht komen. Zodoende heeft de huisarts of POH tijdens het contact met de patiënt inzicht in de zelfmeetgegevens van de patiënt. “De huisarts wil echter niet dat het patiëntendossier volstroomt met data”, vertelt Eric Hiddink, innovatiemanager bij expertisecentrum Health Base. “Er zijn enthousiaste patiënten die in het begin tien keer per dag hun bloeddruk meten. Deze metingen moeten niet allemaal in het HIS van de huisarts terecht komen. Bovendien wil de huisarts dat in het diagnostisch dossier de data van zelfmetingen gescheiden worden van de zorgprofessional gerelateerde data. De artsen en apothekers bij Health Base zorgen dat de informatie optimaal gebruikt kan worden in het zorgproces.”
Patiëntendata op een slimme manier filteren
De projectgroep benaderde Stichting Informatievoorziening voor Zorg en Onderzoek (Stizon), dat gespecialiseerd is in het veilig en AVG-proof verzamelen, bewerken en beheren van data voor zorgaanbieders. Hiddink: “Het grote voordeel van Stizon is dat ze op een slimme manier de data vanuit patiënten kunnen filteren. Zodat je bijvoorbeeld wekelijks de data ontvangt, met gemiddelden in plaats van alle metingen van elke dag met elk apparaat.”
Voor het Stevit-onderzoek worden data vanuit het LUMC naar Stizon gestuurd en vervolgens via Medlab-bericht ingelezen door het HIS Medicom van PharmaPartners. “Op die manier krijgt de huisartsenpraktijk op een uniforme manier data binnen, zonder ruis en zonder het zelf te hoeven filteren”, licht Hiddink toe. “Bovendien scheidt Medicom binnen het diagnostisch dossier de professionele data van de patiëntendata.”
Generiek toepasbare technologie
Hiddink spreekt van een technologische primeur voor Stevit, dat als project gelieerd is aan het programma Gezonde Zorg, Gezonde Regio (GZGR). Volgens de innovatiemanager is het zeker de bedoeling om de pilot uit te rollen. “Laten we eerst zorgen en aantonen dat het succesvol is, maar deze infrastructuur is generiek toepasbaar, ongeacht welk HIS of welke wearables worden gebruikt. Dat is vanuit GZGR ook altijd de gedachte.”
Data-uitwisseling in de zorg
Volgens Douwe Atsma, hoogleraar Cardiologie en coördinator van de Stevit Box vanuit het LUMC, past de pilot bij de ambitie om zorg meer lijnoverstijgend te organiseren. “Waar zorgaanbieders soms de neiging hebben om hun eigen klus te klaren en de patiënt vervolgens aan de volgende zorgaanbieder over te laten, stemmen we liever de afspraken en communicatie onderling goed af. Zodat je een patiënt via data- en informatie-uitwisseling gedurende het hele zorgpad optimaal kunt behandelen.”
Ook Just Eekhof, huisarts in huisartsenpraktijk Stevenshof, is positief gestemd over de nieuwe toepassing in het HIS. “We wilden graag dat thuismetingen van deelnemers aan Stevit in onze dossiers zouden komen. Niet alle metingen, maar een gemiddelde of bepaalde momentopnames. Daarmee kunnen we deelnemers beter begeleiden bij een gezonde leefstijl. Hoe het nu in het HIS komt, ziet er goed uit. We zijn er erg tevreden over. Als we dit als projectgroep goed voor elkaar krijgen, kan de eerste lijn in heel Nederland er profijt van hebben.”
Webinar leefstijlbevordering met behulp van technologie
Stevit verzorgt op donderdag 10 februari om 16.00 uur het webinar ‘Leefstijlbevordering met behulp van technologie in de eerste en tweede lijn’, tijdens de Slimme Zorg Estafette van het ministerie van VWS. In dit webinar gaan huisarts Just Eekhof, praktijkondersteuner Roos Guijt en hoogleraar Cardiologie Douwe Atsma van het LUMC met deelnemers in gesprek over het project Stevit en de primeur met zelfmeetdata in het HIS.