Nieuws

'Een tracing-app werkt alleen goed in meer totalitair geleide regimes.'

30 april, 2020

Diverse experts deelden op 30 april 2020 hun visie op de wereldwijde worsteling met coronatracing-apps in Het Financieele Dagblad. Zo stelt internetpionier Dirk-Willem van Gulik: 'in Singapore is het natuurlijk gewoon mislukt.’

Slechts enkele landen hebben op dit moment al een werkend systeem en in nog minder landen blijkt dat systeem effectief te werken.

Volgens Van Gulik was Singapore te haastig en werden de technische beperkingen van bluetooth onderschat.


'Het AVG-vereiste privacy by design heeft echt tot innovatie geleid, er tekent zich een best practice af. Maar ook dan blijven er zorgen of de wereld er straks wel beter uitziet', zegt Lokke Moerel, hoogleraar Global ICT Law aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Cyber Security Raad. 


Verschillende experts, inclusief Jaap Haartsen, de bedenker van bluetooth, zetten hun vraagtekens bij de geschiktheid van die techniek.


'Een tracing-app werkt alleen goed in meer totalitair geleide regimes’, zegt hoogleraar eHealth Niels Chavannes. Chavannes acht het vrijwillig gebruik van deze op de persoonlijke levenssfeer ingrijpende app bij 60% van de bevolking vrijwel onhaalbaar. Ter illustratie: dat is ongeveer evenveel als het percentage Nederlanders dat in 2016 WhatsApp - dat ook op oudere telefoons nog prima werkt - gebruikte. 

De hoogleraar denkt dat Nederland beter een al bestaand systeem op basis van postcodegebieden kan gebruiken om na de lockdown brandhaarden van corona in kaart te brengen. Deelnemers vullen daarbij slechts de vier cijfers van hun postcode (dus tamelijk anoniem) in en beantwoorden enkele vragen over symptomen en gedrag. Op basis van trends daarin kan de GGD op wijkniveau bepalen waar een mogelijke brandhaard ontstaat. Statistisch werkt dit systeem al vanaf 30 deelnemers per postcodegebied waarbinnen zo'n 3000 mensen wonen. 'Dat lijkt mij een stuk realistischer.' 

Klik hier en lees het hele artikel. 

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.