Nieuws

Drie miljoen euro voor ontwikkeling en opschaling van eHealth

22 november, 2019

Het National eHealth Living Lab (NeLL) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben binnen een consortium in totaal 3 miljoen euro subsidie toegekend gekregen voor het wegnemen van knelpunten bij de ontwikkeling en opschaling van eHealth. De helft hiervan is afkomstig uit het Kansen voor West programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en provincie Zuid-Holland. 

eHealth noodzakelijk voor toekomstbestendige zorg
De zorg in Nederland staat door vele factoren onder druk, waardoor het steeds lastiger is om kwalitatief goede zorg te bieden tegen betaalbare prijzen, op het moment en de plek waar dit nodig is. Om de zorg voor alle Nederlanders bereikbaar te houden, moet de branche anders worden ingericht, volgens de onderzoekers binnen het consortium. Hierbij is volgens hen de inzet van slimme, schaalbare technologie onmisbaar. eHealth biedt hiervoor een breed palet aan oplossingen zoals begeleiding op afstand en digitale beslisondersteuning voor behandelingen. 

Slechts een fractie van de eHealth toepassingen bereikt de markt
De potentie van en daarmee de vraag naar eHealth-oplossingen is enorm en in Nederland is de benodigde kennis en het innovatiepotentieel ruimschoots aanwezig. Toch bereikt nog maar een fractie van de eHealth producten en diensten ook daadwerkelijk de zorg. 

De belangrijkste en meest actuele knelpunten hiervoor zijn: 

  • het ontsluiten van zorg(big)data, benodigd voor het ontwikkelen van eHealth producten;
  • complexe wetenschappelijke validatietrajecten;
  • het inbedden van eHealth producten in het bestaande zorgproces;
  • zorgdragen voor lange termijn financiering van eHealth producten.


Samen bouwen aan oplossingen 
Onder leiding van prof. dr. Niels Chavannes (initiatiefnemer van NeLL) zal het consortium oplossingen ontwikkelen die bovenstaande knelpunten wegnemen. Reeds lopende eHealth projecten van MKB-partners worden hierbij gebruikt als praktijkvoorbeelden. De bestaande eHealth-oplossingen worden door NeLL in kaart gebracht, gevalideerd en doorontwikkeld, zodat de best mogelijke toepassingen zo breed mogelijk kunnen worden ingezet in onze zorg.

De verwachting is dat deze vliegwielfunctie van NeLL uiteindelijk zal leiden tot vermindering van de zorgkosten dankzij effectievere, efficiëntere, en meer patiënt-gerichte zorg. 

Het consortium bestaat naast NeLL en het LUMC uit Sense Health, Almende, Pacmed, Vital10, en TNO.

 

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met Cherelle de Graaf via cherelle@nell.eu 

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.