COVID Radar goede voorspeller van toename besmettingen
22 maart, 2021
'De app COVID Radar is citizen science op z’n best. Ruim 200.000 Nederlandse gebruikers beantwoorden vragen over hun gezondheid en gedrag zodat eerder te voorspellen is hoe de pandemie zich ontwikkelt'. Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde in het LUMC en oprichter van het National eHealth Living Lab (NeLL), legt in een interview van Universiteit Leiden uit hoe de app, een ‘Leidse’ uitvinding waarbij NeLL nauw betrokken was, werkt.
Het LUMC verzamelt met de COVID Radar gegevens over klachten en het gedrag van mensen. Hiermee ontwikkelt zich een beter beeld van hoe de epidemie met het coronavirus (COVID-19) zich in een regio ontwikkelt. Dat wordt gedaan door de gegevens die gebruikers van de app invoeren gedegen te analyseren. Op die manier wordt door wetenschappelijk onderzoek verkregen wat aanknopingspunten zijn om het virus beter onder controle te krijgen.
Wat is precies het verschil met de app CoronaMelder van de overheid?
CoronaMelder registreert alleen of je zelf positief getest bent en geeft een signaal af of je in de buurt bent geweest bij besmette personen. Dat doet COVID Radar niet. Bij deze app vullen gebruikers ongeveer twee keer per week een korte vragenlijst in of ze positief getest zijn of coronagerelateerde symptomen hebben zoals verkoudheidsklachten of geur- en smaakverlies. Daarnaast beantwoorden ze vragen over hun gedrag: bent u op drukke plekken geweest, heeft u mensen ontmoet binnen anderhalve meter? Het kost je ongeveer dertig seconden, de vragen zijn al default ingevuld en je hoeft alleen maar het schuifje aan te klikken. Invullen is niet verplicht maar de app geeft wel een vriendelijke reminder als je de lijst nog niet hebt ingevuld.
Wat gebeurt er met de bevindingen?
De app COVID Radar is citizen science en open science. Via een nieuwsoverzicht in de app kunnen deelnemers zien hoe de pandemie zich ontwikkelt en kunnen ze bijvoorbeeld de grafieken in hun eigen postcodegebied bekijken. Gebruikers vinden het fijn om op de hoogte te worden gehouden door een wetenschappelijk team. Met name oudere gebruikers geven aan zich hierdoor minder verloren te voelen, zeker als ze geïsoleerd thuiszitten.
Ook Nic Sadaah, onderzoeker bij NeLL is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de COVID Radar, evenals Willian van Dijk, Jessica Kiefte en Matthijs Numans van het LUMC.
Lees hier het hele interview met Niels Chavannes gepubliceerd door Universiteit Leiden.