Nieuws

Chinese delegatie bezoekt Leiden om te leren over eHealth en population health

23 mei, 2019

Wat doen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)/het National eHealth Living Lab (NeLL) op het gebied van eHealth en population health en hoe zou je dat kunnen toepassen en uitbreiden in Hong Kong? Om die vraag te beantwoorden bracht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’, onderdeel van de overheid van Hongkong, op vrijdag 17 mei een bezoek aan Leiden.

De samenwerking tussen het LUMC en het bestuur van Hong Kong is geen toeval. De Universiteit van Hongkong is al een partner van NeLL. Via NeLL wil het LUMC alle landelijke eHealth-initiatieven samenbrengen. Voorbeelden van digitale toepassingen voor het monitoren en bevorderen van de gezondheid zijn apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen.

Niels Chavannes
Professor Sophia Chan, Minister van Voedsel en Gezondheid van Hong Kong, en de overige leden van de delegatie kregen tijdens het bezoek een inkijkje in de Leidse werkwijze. Zo gaf prof. Niels Chavannes een presentatie over de structuur van de gezondheidszorg in Nederland en zoomde hij in op een aantal voorbeelden van eHealthtoepassingen in population health management. Extra aandacht ging daarbij uit naar de wetenschappelijke onderbouwing en de valkuilen die je tegen kan komen bij de invoering van dit soort toepassingen.

Jessica Kiefte-de Jong
Prof. Jessica Kiefte - de Jong vertelde over de rol van leefstijlverandering in population health management. Zij informeerde de delegatie met name over de rol van voedselonzekerheid op de effectiviteit van bestaande voeding- en leefstijlprogramma’s en over het gebruik van ‘teachable moments’ in leefstijlcounseling op het juiste moment.

Douwe Atsma
De laatste presentatie werd verzorgd door prof. Douwe Atsma. Hij besprak de veranderingen in het zorgproces die zorgverleners op dit moment zien ontstaan en het antwoord van het LUMC daarop, namelijk de zorg steeds meer bij de patiënt thuis leveren. Dit gebeurt bij de afdeling Hartziekten door middel van The Box, waarmee we hartpatiënten op afstand monitoren en begeleiden. The Box gaat in de toekomst ook ingezet worden om patiënten van andere LUMC-afdelingen op een vergelijkbare manier thuis zorg aan te bieden.

Eind mei zal Esther Talboom-Kamp (bestuurslid NeLL) in Hong Kong een bijdrage leveren aan het International Symposium ons Digital Health. Klik hier voor meer informatie over ISDH2019. 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.