BioTech Booster-subsidie voor meerdere het GutSense-project
11 december, 2024

Het LUMC ontving samen met het bedrijf RespiQ een BioTech Booster-subsidie voor het GutSense-project. Het BioTech Booster programma ondersteunt startups en bedrijven die werken aan innovaties in de biotechnologie en medische technologie.
Het GutSense-project richt zich op de (door)ontwikkeling van een ademtest om op een betrouwbare, niet-belastende manier voedselintoleranties vast te kunnen stellen aan de hand van adembiomarkers. RespiQ zal werken aan het (door)ontwikkelen van de technologie achter de ademtest en het apparaatje zelf.
LUMC-onderzoekers dr. Marise Kasteleyn, dr. Jiska Aardoom, en Atena Mahboubian, MSc, richten zich op de gebruikerskant van de test en de praktische toepasbaarheid, om ervoor te zorgen dat deze ademtest goed zal aansluiten op de bestaande diagnose- en zorgprocessen. Zij onderzoeken onder andere welke eisen en wensen er zijn vanuit mensen met voedselintoleranties en zorgprofessionals (denk aan huisartsen, diëtisten, specialisten) met betrekking tot de ademtest. En hoe deze, mits betrouwbaar, effectief geïntegreerd kunnen worden in de bestaande zorg.
Ook is er een BioTech Booster-subsidie voor het uitvoeren van ChemoPredict, een test die onderscheid kan maken tussen patiënten die 'goed' en patiënten die 'slecht' reageren op chemotherapie. De deelnemers van het project hopen hiermee in de toekomst ondersteuning te kunnen bieden bij behandelvragen voorafgaand aan het starten van de therapie. Voordat deze analyse toegepast kan worden in de kliniek moet bewezen worden dat de uitkomsten heel betrouwbaar zijn en ook daadwerkelijk leiden tot een verbetering in de behandeling en/of kwaliteit van leven. Het project is een samenwerking tussen experts op het gebied van ovariumkanker van het LUMC (dr. Cor de Kroon en dr. Judith Kroep) en het Radboudumc en tussen het Leidse biotechnologiebedrijf VitroScan.