Nieuws

Aanbevelingen over zorg op afstand in de diabetesrichtlijnen

8 november, 2024

 

De vraag naar digitale zorg groeit, maar door beperkt bewijs vind je weinig aanbevelingen in de richtlijnen. Recent onderzoek toont echter aan dat het goed ingezet kan worden bij diabetespatiënten.

In het ZonMw-project ‘Digitale zorg op afstand in Diabetes richtlijnen’ (DiDia) heeft het NHG samen met het National eHealth Living Lab, de Diabetesvereniging Nederland, het Kennisinstituut van de Federatie Medische Specialisten, de Nederlandse Diabetesfederatie, de Nederlandse Internisten Vereniging en Patiëntenfederatie Nederland onderzocht of en hoe zorg op afstand goed kan worden ingezet bij diabetespatiënten. Hierbij is gebruik gemaakt van de kennis en ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Belangrijkste bevindingen:

1.    De zorg voor diabetespatiënten leent zich goed voor digitale zorg; diabetes is een chronische aandoening met veelvuldig contact en de zorgvraag is meestal niet acuut van aard. 
2.    Literatuuronderzoek laat zien dat digitale zorg tot een significante afname in HbA1c kan leiden. Op bloeddruk, gewicht/BMI en cholesterol zien we geen negatieve effecten. 
3.    Aangeraden wordt om per zorgfase (diagnostiek, behandeling en controle) na te gaan waar digitale zorg kan worden ingezet. 
4.    Het is belangrijk om de behoefte van de patiënt te bespreken en het hele huisartsenteam erbij te betrekken.
5.    De tussentijdse controle komt het meest in aanmerking voor digitale zorg op afstand. 
6.    Zorgverleners geven aan dat ze patiënten minstens eens per jaar fysiek willen zien.

Aanbevelingen

De opgedane kennis is gebruikt om aanbevelingen te formuleren voor de landelijke diabetes richtlijnen. Ook worden de aanbevelingen verwerkt in de patiënteninformatie op Thuisarts.nl. Zorgverleners wordt aanbevolen zorg op afstand te overwegen of aan te bieden als de patiënt dit wenst. De jaarlijkse controle, met bijvoorbeeld het voetonderzoek, moet wel in de praktijk of kliniek blijven plaatsvinden. 

Opname in de eerstelijns richtlijnen:
In december 2024 wordt bovengenoemde aanbeveling opgenomen in de herziene NHG-Richtlijn Diabeteszorg. Dit is de eerste grote huisartsenrichtlijn die plaats inruimt voor digitale zorg op afstand. 


Opname in tweedelijns richtlijnen:
Het Kennisinstituut van de Medisch Specialisten en de NIV hebben een module Zorg op afstand inclusief aanbevelingen opgenomen in de tweedelijns richtlijn Diabetes Mellitus. In deze module zijn drie aanbevelingen opgenomen die zich richten op zowel DM type 1 en DM type 2. Daarnaast zijn specifieke situaties en onderdelen uit de follow-up van mensen met DM benoemd waarbij zorg op afstand kan worden geboden en waarbij dat niet het geval is.

ZonMw heeft het project gefinancierd.
 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.