Projecten

GGD AppStore

Contact

Cynthia Hallensleben

Praktijkverpleegkundige | Onderzoeker

Ideeën

Heb of ken jij iemand met een goed eHealth-idee?

Deel het met ons

Momenteel worden er zo’n 325.000 apps aangeboden die ondersteuning bieden bij het verbeteren van de gezondheid van de gebruiker. En dit aantal groeit dagelijks!

De meeste apps zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te downloaden in de standaard appstores. Deze gezondheids-apps zijn voor iedereen, zonder directe tussenkomst van zorgverleners, toegankelijk en worden steeds vaker gebruikt. Veel mensen willen immers graag meer inzicht in hun conditie en adviezen voor een gezonde(re) levensstijl. Het gebruik van deze apps hierbij is leuk én kan de gebruiker regie geven over de eigen gezondheid.

Het aanbod van dit soort applicaties is dus enorm, maar een juiste en betrouwbare app vinden valt niet altijd mee. Daarnaast is er nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van de meeste van deze applicaties. Slechts enkele medische apps, welke in medische behandelingen worden ingezet, zijn gevalideerd. Voor de meeste overige apps geldt dat nog niet.

Toch vragen gebruikers zich vaak terecht af hoe het zit met de betrouwbaarheid, of de app echt werkt zoals beloofd en hoe het zit met privacy. GGD AppStore is een digitaal platform dat hierop inspeelt en een begrijpelijk en transparant overzicht biedt van relevante en betrouwbare gezondheidsapplicaties en websites.

GGD beoordeelt applicaties door middel van een zorgvuldige en geteste toetsingsprocedure. De apps worden beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, functionaliteit, privacy en onderbouwing. De apps die voldoen aan de gestelde criteria worden geplaatst in de GGD AppStore en voorzien van een herkenbaar vignet.

Het doel van de GGD is de gebruiker van gezondheids-apps een helder overzicht te geven van relevante en betrouwbare applicaties. Om er op die manier voor te zorgen dat de kwaliteit van eHealth-toepassingen wordt bevorderd.