Onderzoek naar Kijksluiter

Nieuwsbericht geplaatst op 5 april, 2019

In samenwerking met het Nivel en de Universiteit van Utrecht zullen we binnenkort starten met wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie en het gebruik van Kijksluiter.

Kijksluiter is een bibliotheek van circa 5.000 animatievideo’s, waarin op een eenduidige, eenvoudige, begrijpelijke en laagdrempelige manier de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel wordt uitgelegd. Kijksluiter heeft voor meer dan 95% van nieuwe voorgeschreven geneesmiddelen in de eerstelijnszorg een animatie geproduceerd en voor 80% van alle in Nederland beschikbare geneesmiddelen.

Het Nivel zal zich in het onderzoek met name richten op de implementatie in de apotheek: Wat is de meest efficiënte methode voor de distributie van Kijksluiter (voor zowel de apotheek als de patiënt)? Hoe past Kijksluiter het beste in het zorgproces van de apotheek? En bereikt Kijksluiter de juiste mensen?

Vanuit NeLL zal op grote schaal worden onderzocht hoe Kijksluiter wordt gebruikt en gewaardeerd door de patiënt. Of Kijksluiter begrip en kennis van het geneesmiddel verbetert, en uiteindelijk, op de lange termijn, of Kijksluiter een effect heeft op het (juiste) gebruik van geneesmiddelen.

Ten slotte zal de Universiteit van Utrecht, onderzoeken hoe de inhoud van Kijksluiter nog verder verbeterd kan worden om kennisoverdracht te optimaliseren.

We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

Ben je geïnteresseerd in deelname aan (deel)onderzoek? We zijn op zoek naar apotheken die hun ervaringen in de praktijk willen delen en mee willen werken aan het verzamelen van data. We horen graag als jij hier een rol in kunt/wilt spelen. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@stichtingkijksluiter.nl.