NeLL toetst gezondheidsapps

Nieuwsbericht geplaatst op 10 juli, 2018

NeLL toetst gezondheidsapps op effectiviteit en betrouwbaarheid.

In 2016 introduceerde de GGD een eigen AppStore met als doel de consument een helder overzicht te geven van betrouwbare apps.

NeLL zal in samenwerking met verschillende hogescholen de nog niet beoordeelde apps, verkrijgbaar in de Apple AppStore en Google Playstore, toetsen op onder andere effectiviteit, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Er wordt gewerkt met de testmethode van de GGD welk zal worden doorontwikkeld door specialisten van NeLL.

Via een speciaal ontwikkelde e-learning leren studenten hoe zij applicaties moeten beoordelen. Nadat ze deze online cursus hebben gevolgd gaan zij daadwerkelijk applicaties testen. Ook artsen- en patiëntenorganisaties gaan apps checken. Zij beoordelen niet alleen of de informatie klopt maar ook of die informatie begrijpelijk is. Daarnaast wordt nagegaan of de aanbieder betrouwbaar is, of zorgvuldig wordt omgegaan met de privacy van de gebruiker en of het gebruik van de app ook nuttig is.

Het doel is om het gehele aanbod van gezondheidsapps door te lichten. “Er komen elke dag een paar honderd apps bij, dus het is nooit af, maar het is goed dat we nu ergens beginnen,” aldus Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen bij het LUMC in Leiden en initiatiefnemer van NeLL.

De apps die met een goede beoordeling uit de test komen, worden voorzien van een classificatie. Met deze beoordelingen wil NeLL de Europese standaard zetten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cynthia Hallensleben via C.Hallensleben@lumc.nl of 06 45 02 28 55.