Nieuws

Publicatie | Implementing lung health interventions in low- and middle-income countries

23 juli, 2020

Nog regelmatig mislukken gezondheidsprogramma’s in ontwikkelingslanden, omdat te weinig aandacht wordt besteed aan de implementatie ervan. Hierbij dreigen schaarse middelen verloren te gaan, zonder dat het enige gezondheidswinst oplevert. Daarom keek een internationaal onderzoeksteam geleid door het LUMC naar welke factoren bepalend zijn voor succesvolle implementatie van programma’s voor longgezondheid. Deze week publiceren zij hun resultaten in het European Respiratory Journal. 

De onderzoekers vonden vijf kritische stappen voor het slagen van programma’s:
1) Breng lokale behoeften in kaart
2) Laat programma’s aansluiten bij hun culturele context
3) Betrek lokaal invloedrijke personen bij de implementatie 
4) Voorzie gebruikers en uitvoerders van het programma van informatie en 
5) Zorg voor voldoende middelen (of adresseer het tekort daaraan). 
Interessant is dat de componenten nagenoeg gelijk bleken ongeacht waar op de wereld het programma werd geïmplementeerd. 

 

Bewijs in een praktische tool

Het onderzoek bestond uit een uitgebreide systematische literatuurstudie naar longgezondheidsprogramma’s, geleid door LUMC-promovenda Evelyn Brakema. Het was onderdeel van het internationale Horizon 2020 FRESH AIR project onder leiding van professor Niels Chavannes, tevens oprichter van het National eHealth Living Lab (NeLL). De resultaten zijn omgevormd tot een handige tool die een handvat biedt voor de praktijk: waarop moet ik letten als ik zo’n programma ga uitvoeren?
 

Open deur? Toch steeds een valkuil

“De tool is een evidence-based hulpmiddel om programma’s een hogere kans van slagen te geven. Zo zetten we schaarse middelen effectiever in om de longgezondheid daadwerkelijk te verbeteren.” aldus Brakema. “Interessant is dat sommige factoren een open deur lijken, maar toch keer op keer een valkuil blijken te zijn. In een programma om rook binnenshuis te verminderen werden Vietnamese dorpsbewoners ‘geholpen’ om schoorstenen in hun keuken te bouwen. Bewoners reageerden beleefd positief, maar bij follow-up was er geen schoorsteen meer over. Pas achteraf bleek: geesten zouden het huis via de schoorstenen binnendringen. Deze tool helpt om eerst de context te begrijpen en dergelijke lokale overtuigingen van tevoren al boven water te krijgen zodat erop ingespeeld kan worden.”

Klik hier om het volledige artikel ‘Implementing lung health interventions in low- and middle-income countries: a FRESH AIR systematic review and meta-synthesis’ te lezen op de website van het European Respiratory Journal. 

Auteurs: Evelyn A. Brakema, Debbie Vermond, Hilary Pinnock, Christos Lionis, Bruce Kirenga, An Pham Le, Talant Soornobaev, Niels H. Chavannes en M.J.J. van der Kleij.

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.