Nieuws

Hoe digitaal en gezondheidsvaardig ben jij? Tester gezocht!

25 juli, 2019

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis nieuwsbrief.

Met de komst van technologieën zoals apps, patiëntenportalen, sensoren en wearables wordt de zorg steeds digitaler. Helaas blijken veel van dit soort nieuwe technologieën niet geschikt voor iedereen. Dat komt onder andere doordat ze onvoldoende aansluiten bij de vaardigheden die nodig zijn om goed met eHealth om te gaan of omdat de toepassing niet volledig wordt begrepen. Deze vaardigheden worden ook wel digitale gezondheidsvaardigheden (vertaling Engels eHealth Literacy) genoemd.

In samenwerking met NeLL ontwikkelt het LUMC een Nederlandse vragenlijst waarmee het niveau van de digitale gezondheidsvaardigen van iemand kan worden nagegaan, zodat we er beter voor kunnen zorgen dat zorgtechnologieën goed aansluiten op de gebruiker.
 

Testers gezocht!
Om tot een goede Nederlandse vragenlijst te komen gebruiken we een vertaling van de bestaande Engelse eHealth Literacy Questionnaire (eHLQ). Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar deelnemers.
 

Over het onderzoek
Als je deelneemt wordt je uitgenodigd voor een interview dat kan plaatsvinden bij NeLL in Leiden of bij je thuis. Tijdens dit interview vragen we je de vragenlijst in te vullen en daarbij hardop jouw gedachtes uit te spreken. Na het invullen van de volledige vragenlijst zullen we u nog enkele vragen stellen over uw mening en of je bij het invullen tegen mogelijke problemen aan bent gelopen. 

Het interview duurt één tot anderhalf uur en wordt opgenomen. Iedere deelnemer ontvangt een VVV-cadeaubon van 20 euro. 


Doe je mee?
Neem dan contact op met Charlotte Poot via c.c.poot@lumc.nl. Ook voor vragen over het onderzoek kun je bij haar terecht.

De vragenlijst wordt in de zomer van 2019 getest. Dit najaar zal de uiteindelijk Nederlandse versie van de eHLQ beschikbaar worden gesteld.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met betrokkenheid van The European eHealth Literacy Network. Het netwerk is in 2017 opgericht en bestaat uit meer dan 30 leden. Sinds mei 2019 is Charlotte Poot bestuurslid en vertegenwoordiger van Nederland.